Ingredients per a sis persones:

  • 1 ceba
  • 1 tomata
  • 1 cabeça d’alls
  • 5 patates mitjanes
  • 1 copa de vi blanc de la Terra Alta
  • oli d’oliva verge
  • Aigua
  • Una cullerada de pimentó roig
  • Sal
  • Allioli
  • 350g d’arròs Bahía del Molí de Rafelet
  • Peix de roca: Jurioles, aranyes, escorpores, cavalla, congre, polp, etc.

Preparació

  1. A una cassola ficarem oli i afegirem el polp tallat, la ceba tallada, tres o quatre grans d’all sense pelar. Quant ja no quedi aigua de la ceba ni del pop (vigilant que no sens cremi l’all, amargaria) llavors afegim les patates tallades a rodanxes a poder ser de la mateix gruix, afegirem el pimentó roig i la copeta de vi. Llavors afegim aigua a cobrir, (es pot afegir l’aigua calenta i així avancem temps) ficarem una mica de sal i ho deixarem coure durant 15-20 minuts a foc suau (dependrà del gruix de les patates), passat aquest temps incorporarem el peix al damunt de les patates i ho deixarem coure durant 15-20 minuts mes i ho rectificarem de sal.
  2. Una vegada cuit ficarem el peix del caldo a una safata i el reservarem o el servirem en all i oli per a començar a menjar, que mentrestant anirem fent l’arròs, els pescadors a l’all i oli l’hi fiquen una mica de caldo calent i el remenen, així es mes líquid i es mes bo per a menjar-se’l amb les patates i una mica d’oli i sal.
  3. En una paella de deu o dotze racions ficarem una mica d’oli d’oliva, una mica de ceba tallada fina, tres alls ben picats i afegirem l’arròs per a rossejar-lo i que no sens cremi l’all, afegirem el caldo de peix colat i la mesura serà cobrint-lo i una mica mes, i ho courem a foc molt fort durant cinc minuts i rectificarem de sal, passats els cinc minuts baixarem a foc suau i courem amb aquest foc durant deu minuts mes i mirant que no es quedi sense caldo i sens cremi. Passat aquest temps pararem el foc i el deixarem reposar, si ens agrada socarrat, després de reposar el fiquem al foc i anem passant la paella per el foc durant dos o tres minuts mes, el servirem en mes all i oli.

Albert Guzmán Restaurant