Ingredients

Per al brou:

  • oli d’oliva verge extra
  • 1 ceba grossa
  • 2 patates grosses
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 kg de retalls de bacallà dessalat (espines, aletes i pell)
  • 4 lloms de bacallà dessalats
  • 150 g de tripa de bacallà en remull
  • safrà

Per a l’arròs:

  • 200 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 4 grans d’all
  • safrà
  • 3 tomàquets madurs
  • 350 g d’arròs de gra rodó
  • tripa de bacallà a dauets
  • 100 g de favetes pelades

Per a l’oli d’all amb pebre vermell:

  • 1 gra d’all
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • un polsim de pebre vermell

 

Preparació

  1. Per al brou: en una cassola amb oli, sofregiu ràpidament la ceba, pelada i tallada a quarts. Afegiu-hi les patates, pelades i tallades a daus grossos, i el pebre. Remeneu-ho, afegiu-hi els retalls de bacallà i sofregiu-ho 1 min. Mulleu-ho amb aigua fins a cobrir-ho. Quan arrenqui el bull, escumeu-ho i coeu-ho a foc molt suau, 30 min.
  2. Apagueu el foc i afegiu-hi la tripa i safrà. Tapeu-ho, deixeu-ho infusionar 5 min. Afegiu-hi els talls de bacallà. Deixeu-ho reposar 5 min, tapat.
  3. Per al sofregit: en una paella amb oli, sofregiu els alls sencers, pelats. Quan estiguin daurats, afegiu-hi el tomàquet ratllat i deixeu-ho sofregir.
  4. Retireu els talls de bacallà, la ceba i les patates del brou. Recupereu la tripa i talleu-la a daus. Coleu el brou i manteniu-lo calent.
  5. Per a l’oli: tritureu l’all pelat amb l’oli i el pebre vermell. Reserveu-ho.
  6. Afegiu l’arròs al sofregit, remeneu-ho i mulleu-ho amb 1 l de brou. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi sal i safrà.
  7. Deixeu-ho coure 15 min: 5 min a foc viu, i afegiu-hi la tripa; 5 min a foc mitjà, i afegiu-hi les faves; 5 min a foc suau, i apagueu el foc. Tapeu-ho amb un drap i deixeu-ho reposar 10 min.
  8. Mentre l’arròs reposa, poseu-hi el bacallà, la ceba i la patata per damunt. Es pot amanir amb l’oli d’all i pebre.